At skære tænder betyder, at man presser tænderne sammen eller gnider dem mod hinanden. Det er en ubevidst uvane, som du ikke selv kontrollerer. Mange skærer ofte tænder om natten, hvor man ikke selv er bevidst om det, og det kan derfor også være svært at opdage til at starte med. Nogen skærer tænder med lyd på, hvilket kan vække en sovende partner. Andre gør det helt lydløst.
Det er ofte i de lette stadier af søvnen, hvor søvnen er mere urolig, at man skærer tænder. Udover i søvn kan uvaner også foregå i dagtimerne/vågen tilstand. F.eks. ved at man konstant eller i perioder går og tygger tænderne meget hårdt sammen. Nogen finder et punkt på tandtoppene, som de går og gnubber på.
Skærer man tænder kan det føre til kæbe- og tandproblemer. Disse kan være ømme tænder, knækkede tænder, og tænder der slides skæve eller simpelthen slides ned, så de bliver kortere at se på, på sigt. Man kan også få smerter i kæbeled, knækkende lyde fra leddet, der også kan gøre ondt. Worst case, kan slidgigt udvikles. Man kan også udvikle spændingshovedpiner, ansigtssmerter og smerter i muskler. Alt i alt kan symptomerne gøre livet ret surt for nogen, mens det kan være en irriterende ting for andre, så det er forskelligt, hvor slemt man har det.
Er du stresset eller sover du dårligt, kan det også føre til, at du spænder mere i kæben end du plejer, hvilket også kan føre til, at du skærer tænder eller bider hårdere sammen end nødvendigt. Andre problemstillinger som skævhed i skelettet, dårlig ryg, lænd, nakke eller bare uens længde ben kan give spændinger der til sidst ender i hoved og kæberegionen. Man bider tænderne sammen for at forebygge smerter andre steder til eksempel.
Forkert bidfunktion kan give kæbeproblemer
Bider du forkert sammen, når du lukker dine tænder sammen, kan det give problemer med kæben på længere sigt. Mange af os, er ikke klar over, at vores bidfunktion ikke er optimal, fordi vores bid altid har været det samme, men har du mistanke om, at du bider forkert sammen, kan det være en god idé at få det undersøgt. Et forkert bid kan stamme fra naturlige årsager fra ens vækst, men kan være pga. tænder der burde rettes, men ikke blev det. Man kan dog også have problemer efter en tandretning, der ikke endte med et optimalt resultat, man kan have været ude for en ulykke, der påvirkede tænder og kæber og endelig kan man have fået lavet ting ved tænderne, der ikke har endt med at biddet var som før. Fx krone eller fyldninger der er lavet dårligt.
Afhjælp tænderskæren og forkert bidfunktion med en bideskinne
En bideskinne har til formål at løsne dit bid op om natten, så du ikke kan udføre uvanerne og bevarer dine tænders sundhed og får sovet igennem om natten. Med en bideskinne kan du ikke så nemt spænde i kæbemusklerne, hvilket giver dig ro til en god nattesøvn, og du får mulighed for at slappe af. Dermed brydes en dårlig spiral, for så er musklerne afslappet om morgenen efter god søvn og så får man heller ikke så mange uvaner i løbet af de vågne timer. Spændinger i kæbemuskulaturen kan føre til rigtig mange smerter, kan starte ved halsregionen og gå helt op til toppen af hovedet.
Er det en psykisk tilstand, som forårsager spændingerne i kæben eller tænderskæren, vil bideskinnen ikke kunne hjælpe dig med dette, men den kan fjerne ubehaget.
De fleste bruger kun bideskinnen om natten, men nogen bruger den også om dagen, for eksempel når de går rundt derhjemme eller når de kører bil for at kunne slappe mest muligt af i kæbemusklerne.
Hos Guldborgsund Tand laver vi først en grundig undersøgelse og et eftersyn, eventuelt kigger på muskler og problemområder, før vi anbefaler den rette behandling. Er bideskinnen den rette behandling til dig, vil det typisk tage 2 besøg i klinikken, og fra vi laver scanningen, kan der gå 14 dage før bideskinnen er klar til brug.